Tocmai ai aflat ca o persoana draga a murit aflandu-se intr-o alta tara? In mod sigur ca repatrierea acesteia iti pare a fi un cosmar. De unde sa incepi? Din acest articol vei invata tot ce este necesar pentru a aduce persoana decedata inapoi in tara.

Ce este repatrierea unei persoane decedate?

Atunci cand vorbim despre deces, repatrierea unei persoane reprezinta transportul acesteia inapoi in tara din care provine. Daca un membru al familiei sau un prieten moare atunci o firma de repatrieri decedati te poate ajuta si poate aduce trupul neinsufletit inapoi acasa. Tot aceasta firma te poate ajuta sa duci persoana decedata chiar si intr-o alta tara, nu neaparat cea de domiciliu.

Practic echipa care ofera serviciile de repatriere este cea care va face munca cea mai grea pentru tine. Poate fi privita ca o usurare in cel mai greu moment din viata ta.

Cat dureaza sa repatriezi o persoana decedata?

Daca persoana a murit din cauze naturale de cele mai multe ori repatrierea dureaza aproximativ 7 zile.

Daca aceasta a murit din cauze suspicioase sau intr-un accident de masina poate dura mai mult. Un caz des intalnit este daca corpul persoanei care a decedat este retinut de politie pentru a constata cauzele accidentului/decesului. O perioada aproximativa in care persoana decedata va fi repatriata este cuprinsa intre 10 si 15 zile. La fel de bine toata aceasta procedura poate dura chiar si 3 luni.

Anumite tari au legi mult mai dure fara de altele si pot intarzia procesul de repatriere.

Ce implica repatrierea unei persoane decedate

Bineinteles ca procedurile difera de la o tara la alta dar in general este bine sa iei legatura cu o firma de servicii funerare din tara noastra. Aceasta se va ocupa de toate formalitatile care tin de repatrierea decedatului, de transportul sau de preluarea si manipularea sicriului de la aeroport sau alt punct.

Mai poti lua legatura cu o companie de servicii funerare din tara unde s-a produs decesul. De cele mai multe ori o firma din tara noastra iti poate recomanda o alta firma cu care colaboreaza sau care este specializata in repatrieri din acea tara.

Inregistrarea decesului

De acest pas trebuie sa te ocupi personal. Atunci cand inregistrezi decesul trebuie sa ai la indemana cateva informatii despre persoana care a decedat precum: numele complet, data nasterii, numarul pasaportului, tara si data in care pasaportul a fost emis.

Bineinteles ca mai trebuie sa te decizi daca repatrierea va avea loc pe cale rutiera sau aeriana. In cazul in care alegi calea rutiera atunci trebuie sa te astepti la niste costuri mai mici. Daca in schimb aceasta are loc pe cale aeriana este mai costisitor dar in mod sigur trupul neinsufletit va ajunge mult mai repede la tine.

Repatrierea unei persoane decedate este un proces delicat si trebuie sa apelezi doar la specialisti pentru a avea parte de cele mai bune rezultate