Certificatul de deces este un document oficial in care este mentionata cauza decesului, locatia decesului, ora la care s-a constatat decesul alaturi multe alte informatii specifice.

Acesta se elibereaza de catre serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor, pe baza actului de deces intocmit in registrul de stare civila atunci cand o persoana inceteaza din viata.

Duplicatul certificatului de deces se elibereaza la cerere oricarui membru al familiei sau altei persoane care detine acte doveditoare.

Actele necesare pentru inregistrarea unui deces

In primul rand este nevoie de un certificat medical constatator al decesului, alaturi de certificatul de nastere si de casatorie daca este cazul, actul de identitate al decedatului, fotocopia actului de identitate al declarantului decesului si timbru fiscal.

Certificatul de deces poate fi necesar in mai multe situatii, cateva dintre acestea fiind:

– in cazul unei asigurari de viata;

– in cazul unui testament;

– accesul la conturi detinute la institutii bancare;

…dar si in multe alte circumstante.

Cine poate obtine certificatul de deces? Ei bine, persoanele care pot obtine certificatul de deces sunt: parintii, tutorii legali, copiii, sotul/sotia, bunicii, fratii sau organele de politie.

In momentul in care se obtine certificatul de deces se poate elibera si o adeverinta de inhumare sau de incinerare in functie de caz.

In cazul in care decesul s-a produs in strainatate inhumarea sau incinerarea cadavrului se face doar pe baza adeverintei eliberate de ofiterul de stare civila din cadrul primariei unitatii administrativ-teritoriale in raza careia urmeaza sa se faca inhumarea sau incinerare.

Daca decesul se inregistreaza la o misiune diplomatica adeverinta de inhumare sau cea de incinerare se elibereaza doar pe baza certificatului de deces.

In conditiile in care decesul unui cetatean roman se produce pe o aeronava care se afla in afara Romaniei corpul acestuia va trebui transportat in tara iar eliberarea adeverintei de inhumare sau de incinerare se face doar pe baza dovezii eliberate de comandantul navei.

Certificatul de deces este un act necesar la notariat atunci cand se dezbate mostenirea. Este foarte important sa stii ca termenul in care poti dezbate mostenirea este de 2 ani de la data decesului.

Daca o ruda a decedat intr-o alta tara este bine sa stii ca:

– decesul trebuie sa fie inregistrat la autoritatile locale din tara respectiva;

– decesul se mai poate inregistra si la ambasada sau la consulatul Romaniei din tara in care se afla;

– in cazul in care ambasada Romaniei este notificata de deces autoritatile locale informeaza imediat Ministerul Administratiei si Internelor din Romania care va anunta familia persoanei decedate;

Transportul corpului neinsufletit in Romania se face numai in conditiile prevazute de legislatia nationala a tarii respective dar si in conformitate cu regulile internationale aplicabile. Pentru mai multe detalii referitoare la aceasta procedura poti lua oricand legatura cu personalul consular. Bineinteles in aceasta situatie este indicat sa se ia legatura si cu o firma de transport de funerar international pentru a putea aduce persoana decedata in tara.

Cam astea ar fi cele mai improtante lucuri pe care trebuie sa le stii despre certificatul de deces.

In masura in care ai nevoie de consultanta sau informatii suplimentare, ne poti suna oricand la 0739 590 600.