Decesul unei persoane dragi va fi intotdeauna o experienta dureroasa. De multe ori poate parea ca ai pierdut o mica parte din tine. De aceea, este absolut firesc sa te intrebi anumite lucruri atunci cand treci printr-o experienta atat de traumatizanta.

Care sunt intrebarile pe care ti le vei pune in aceste momente?

De ce mi s-a intamplat asta mie?

De ce nu am actionat mai devreme?

De ce Dumneazeu a permis ca asta sa se intample?

Cum voi putea sa trec peste?

Cum voi putea sa mai privesc viata intr-un mod pozitiv?

Cum as putea sa ma simt mai bine?

Daca ai ajuns sa iti pui cateva din intrebarile de mai sus trebuie sa stii ca nu treci printr-o experienta iesita in comun. Este absolut normal sa iti pui asemenea intrebari deoarece fac parte din suferinta pe care oricine o simte in momentul in care moare cineva drag.

Iata alte cateva intrebari pe care ti le poti pune intr-o asemenea situatie alaturi de cateva explicatii care speram ca te vor ajuta sa depasesti mai usor momentul.

Voi putea trece vreodata peste aceasta suferinta?

Atunci cand o persoana draga moare nu este ceva peste care sa poti trece cu usurinta. Durerea este fireasca deoarece moartea nu este un lucru pe care il poti remedia. Dar, ar trebui sa incerci sa te adaptezi acestei noi situatii. Treptat, vei invata cum sa depasesti momentul si totul va deveni mai usor de suportat, trebuie doar sa iti acorzi timp pentru asta.

Ma simt singur/a tot timpul, simt ca nimeni nu ma intelege. Ce este gresit la mine?

Nu este nimic gresit la tine. Suferinta dupa decesul unei persoane dragi este personala si trebuie sa iti dai timp. Fiecare va reactiona la aceasta durere in mod diferit. S-ar putea sa te cuprinda un mix de emotii coplesitoare. Acorda-ti timp, incearca sa ai cat mai multe activitati, te poti uita la un film sau poti iesi sa te plimbi in parc. Poti chiar sa iti deschizi sufletul in fata unei persoane dragi si sa ii spui acesteia tot ceea ce simti.

Simt ca prietenii mei se distanteaza. De ce nu incearca sa ma ajute sa trec peste aceasta perioada?

Atunci cand pierzi pe cineva drag, intreaga ta lume se schimba. Prietenii tai se pot simti inconfortabil in prezenta ta dar asta nu trebuie sa te ingrijoreze, deoarece este doar o chestiune de timp.

Le poti spune acestora ca ai nevoie de sustinerea lor astfel incat sa inteleaga ca ai nevoie de ei in viata ta.

Medicul imi prescrie anumite medicamente dar nu sunt de acord cu asta. Cum ii voi spune?

Daca simti ca medicamentele nu sunt o solutie pentru tine atunci ar trebui sa vorbesti deschis atat cu medicul cat si cu membri familiei tale. Poti chiar sa intrebi ce se poate intampla daca nu urmezi tratamentul prescris. Nu trebuie sa iti fie teama sa refuzi acel tratament.

Au trecut ani de la decesul persoanei dragi. De ce nu ma simt mai bine?

Suferinta in urma pierderii unei persoane dragi poate avea o durata mai lunga decat te-ai astepta.  Nu exista o anumita perioada de timp in care sa poti depasi aceasta durere, totul difera de la o persoana la alta.

Vindecarea dupa o experienta precum moartea unei persoane apropiate necesita mult timp si rabdare. Nu forta lucrurile si acorda-ti timp pentru a putea depasi acest moment.