Testamentul este un act juridic unilateral, personal si solemn. Acesta este valabil doar daca persoana a avut discernamant si daca bineinteles consimtamantul sau nu a fost viciat.

Cu totii stim ca testamentul este foarte important. In acest mod iti vei asigura bunurile si averea stransa cu greu de-a lungul vietii.

Testatorul poate lasa intreaga sa avere unei singure persoane, nefiind obligatoriu ca aceasta sa faca parte din familie. Trebuie sa mai stii ca in lipsa unui testament averea ta va fi impartita conform legilor in vigoare.

Acte necesare pentru realizarea unui testament

– Actul de identitate al persoanei care lasa testament;

– Actele de identitate a celor doi martori care il vor asista pe testator la notariat;

– Datele de identificare ale persoanei careia testatorul lasa mostenirea;

– Actul de proprietate asupra bunurilor pe care testatorul le lasa prin testament;

Motivele pentru care merita sa-ti faci testament

Asa cum este indicat sa iei legatura cu o firma de servicii funerare pentru a-ti oferi suport in vederea organizarii unei inmomrmantari, se recomanda si crearea unui testament deoarece:

Le oferi siguranta copiilor tai

In cazul in care copiii tai sunt inca minori in momentul in care treci in nefiinta, un testament ii va proteja. In cadrul acestuia poti specifica cine va avea grija de copiii tai. Fara un testament statul va fi cel care va decide in custodia carei rude vor fi plasati copiii.

In testament mai poti specifica ca in momentul in care copiii tai vor implini o anumita varsta vor avea acces la o suma de bani sau alte bunuri de valoare.

Taxe mai mici

In momentul in care lasi mostenire o casa sau o avere costurile in ceea ce privesc formalitatile legale sunt mult mai mici. Daca nu ai un testament atunci mostenitorii vor avea de achitat sume destul de mari.

Vei decide cine se va bucura de averea ta

O parte importanta a testamentului este ca tu decizi cum iti va fi impartita averea. Daca vrei ca un anumit copil sa aiba parte de o mostenire mai mare atunci poti specifica asta in testament. Sau poate ca iti doresti sa lasi afacerea pe mainile unei surori sau a fratelui in care ai incredere deplina. Ei bine, cu un testament poti sa decizi toate astea, cine sa se ocupe de afacerea ta si pentru ce perioada de timp.

Daca esti interesat de crearea unui testament cel mai bine ar fi sa te pregatesti din timp. Poti sa scrii o lista pe care sa o analizezi pana la cel mai mic detaliu.

Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa le includa lista:

Beneficiarii

Fa-ti o lista cu toate persoanele pe care doresti sa le mentionezi in testament. Este indicat sa verifici aceasta lista de mai multe ori si in dreptul fiecarei persoane sa treci ce anume iti doresti sa mosteneasca.

Averea acumulata

Este bine sa stii care este valoarea exacta a averii tale. In momentul in care spunem avere ne referim la bani, case, afaceri si alte lucuri de valoare pe care le-ai obtinut de-a lungul vietii.

Datoriile

Daca ai datorii ar trebui sa le incluzi in lista si pe acestea. Cel mai bine ar fi sa pui la punct si detaliile referitoare la cum vor fi platite dupa moartea ta.

Daca vei tine cont de detaliile mentionate, vei vedea ca iti va fi mult mai usor sa faci un testament.

Speram ca te-am ajutat cu acest articol si ca ti-am usurat munca in ceea ce priveste crearea unui asemenea document!