Te-ai intrebat vreodata ce implica procesul de imbalsamare?

Imbalsamarea este una dintre cele mai vechi practici funerare si este un serviciu oferit atunci cand o persoana trece in nefiinta.

Ce se intampla in corpul unui om dupa ce moare?

Atunci cand organismul nu mai functioneaza, inima se opreste si din acest motiv sangele nu mai poate circula prin corp. Datorita acestui fapt temperatura corpului scade si muschii deven mai rigizi.

Dupa ce inima se opreste, celulele nu mai sunt oxigenate si vor incepe sa moara, producand astfel anumite enzime care asigura un mediu propice pentru bacterii si ciuperci.

Ce este imbalsamarea?

Imbalsamarea este un procedeu de tratare a corpului persoanei decedate in vederea prevenirii proceselor de putrefactie. Aceasta se practica inca din cele mai vechi timpuri, fiind un obicei de origine egipteana.

Imbalsamarea este o solutie temporara care de cele mai multe ori intarzie putrefactia in jur de o saptamana, dar poate avea o durata si mai lunga in functie de calitatea substantei utilizate in timpul acestui proces.

Prin imbalsamare persoana decedata va avea un aspect mai ingrijit si vor fi eliminate unele efecte vizibile pe care trecerea in nefiinta le atrage dupa sine.

De ce este necesara imbalsamarea?

Dupa moarte, bacteriile migreaza in organism si produc modificari care pot fi observate vizibil si care de asemenea sunt simtite prin miros.

Timpul in care aceste modificari sunt evidente este influentat de mai multi factori, printre care putem enumera: cauza mortii, factorii de mediu si medicatia pe care a primit-o persoana decedata.

Etapele procesului de imbalsamare

Procesul de imbalsamare este unul complex care trebuie sa fie realizat de persoane autorizate. Acesta include igienizarea, conservarea si cosmetizarea corpului. Intregul proces poate avea o durata cuprinsa intre 2 si 4 ore.

Prima etapa – Igienizarea

In prima etapa se fac pregatiri pentru intregul proces. Corpul se curata si se pozitioneaza in vederea diminuarii rigiditatii post-mortem. Imediat dupa deces, corpul este supus procesului de intepenire treptata a musculaturii si este afectata atat partea neteda cat si cea cardiaca si scheletica.

A doua etapa – Conservarea

A doua etapa cuprinde doi pasi, si anume:

Imbalsamarea arteriala care este un proces ce vizeaza eliminarea sangelui din corp si scos din vase. Pentru a se putea realiza acest proces se utilizeaza un aparat de pompare care imita mecanismul inimii.

Imbalsamarea cavitatii care se realizeaza printr-o mica taietura la nivelul abdomenului. In acest tip de imbalsamare organele din cavitatea toracica si abdomen sunt perforate iar fluidele din ele sunt eliminate si sunt inlocuite cu solutii de imbalsamare.

A treia etapa – Prezentarea

Aceasta etapa o implica procesul de cosmetizare a persoanei decedate. Mai exact, se vor aplica produse cosmetice care vor ajuta la imbunatatirea intregului aspect.

Imbalsamarea este un proces prin care sunt inserate substante dezinfectante in corpul persoanei decedate. Cu ajutorul acestui proces se va conserva trupul si se va mentine un aspect estetic corespunzator pentru o anumita perioada de timp.

Procesul de imbalsamare este recomandat atunci cand vine vorba de organizarea unei ceremonii de inmormantare conform traditiei crestine.