Printr-un mesaj de condoleante iti poti exprima parerea de rau fata de decesul unei persoane dragi. Un astfel de mesaj trebuie sa fie sensibil, concis si sa transmita sinceritate si emaptie. Este un moment dificil in care trebuie sa dai dovada de intelegere si de respect fata de familia persoanei decedate.

In general un astfel de mesaj trebuie sa urmeze cateva principii de baza. Gandeste-te ca printr-un asemenea mesaj iti poti oferi sprijinul sau ajutorul fata de familia indurerata.

Inainte de a trimite un mesaj de condoleante cel mai bine ar fi sa-l citesti de cateva ori pentru a te asigura ca este redactat cat mai bine.

Iata care sunt principiile pe care trebuie sa le urmezi atunci cand vrei sa scrii un mesaj de condoleante:

Daca nu esti obisnuit sa scrii un mesaj atat de sensibil incearca mai intai sa folosesti o ciorna pe care sa scrii cateva idei dupa care poti redacta scrisoarea propriu-zisa.

Incepe prin a oferi condoleante. Le poti transmite ca iti pare rau de pierderea lor. Daca nu stii cum sa incepi poti sa folosesti fraze de genul “Imi pare atat de rau pentru pierderea suferita” sau “Regret nespus de mult sa aud de pierderea suferita”. Depinde doar de tine si de cum iti este mai usor sa iti transmiti parerea de rau.

Incearca sa mentionezi cateva dintre calitatile persoanei decedate. Poti spune ceva precum “Imi va lipsi simtul umorului pe care il avea“ sau “Era un om pe care te puteai baza atunci cand aveai nevoie”, “Era un om generos si atent.”

Povesteste o intamplare pe care ai trait-o cu persoane decedata. Nu te teme sa povestesti ceva amuzant sau o amintire pe care o consideri apropiata.

Ofera-ti ajutorul daca simti ca poti face asta. In mesajul de condoleante poti sa iti oferi ajutorul. De exemplu, poti ajuta in bucatarie sau poti avea grija de copii. Conteaza foarte mult sa iti oferi ajutorul in aceste momente. Gandeste-te ca familia persoanei decedate va aprecia gestul tau mai mult decat iti dai seama, mai ales ca in asemenea momente toata familia este ocupata cu organizarea evenimentului alaturi de firma de servicii funerare contractata.

Incheierea mesajului de condoleante trebuie sa fie tratata cu o importanta la fel de mare. Mesajele se pot incheia cu forme placute, politicoase prin care sa iti exprimi dragostea si compasiunea. Poti incheia cu mesaje precum “Cu multa dragoste si cu respect”, “Dumnezeu sa fie alaturi de voi in acest moment nefericit”, “Gandul si inima mea sunt alaturi de voi” sau “Ma voi ruga pentru voi”.

Este foarte important sa respecti pasii mentionati anterior daca vrei sa concepi un mesaj de condoleante cat mai calitativ si cat mai complex. Intr-un astfel de moment trebuie sa stii ce sa scrii daca vrei sa dai dovada de siguranta sau de compasiune. Cu cat pregatesti un mesaj mai complex cu atat vei fi mai apreciat.