Cum sa ii spui unui copil ca a decedat bunicul sau un parinte?

Cu siguranta, sa faci asta poate fi destul de dificil. Atunci cand o persoana draga trece in nefiinta durerea poate fi coplesitoare pentru noi, persoanele adulte. Pentru copii, decesul unuia dintre parinti sau decesul unui bunic poate fi destul de greu de suportat.

Copilul trebuie sa isi planga durerea si are nevoie de ajutorul tau sa poata trece peste durerea pe care decesul i-a provocat-o.

In randurile de mai jos vei gasi cateva sfaturi cu ajutorul carora cel mic va putea trece mai usor peste aceasta tragedie.

Vorbeste cu cel mic despre moarte

O discutia despre moarte poate fi destul de confuza pentru cel mic. Pentru inceput nu trebuie sa ii spui copilului ca persoana decedata a plecat de acasa. Daca ii induci aceasta idee, atunci va trai cu impresia ca bunicul sau va reveni acasa la un moment dat. Pe langa faptul ca acesta este un lucru neadevarat nu este deloc util pentru cel mic.

Foloseste un limbaj apropiat, astfel incat acesta sa inteleaga. Incearca totusi sa nu il coplesesti cu detalii, pastreaza totul cat mai simplu. Explica-i si da dovada de rabdare ori de cate ori cel mic are nevoie de asta. Moartea poate fi un subiect inspaimantator pentru copii si s-ar putea ca acesta sa aiba foate multe intrebari dar si temeri.

Adu-ti aminte intotdeauna sa fii sincer cu cel mic, sa ii vorbesti cu drag despre persoana decedata si mai presus de toate sa fii alaturi de el pentru a putea trece mai usor peste aceasta tragedie.

Pastreaza o tonalitate potrivita

Alege cu multa grija cuvintele pe care le folosesti atunci cand ii explici copilului ca o persoana draga tocmai a decedat. Asigura-te ca cel mic a inteles ca moartea este un lucru permanent. Ai grija totusi ca cel mic sa te simta alaturi. Este foarte important ca in aceste momente sa nu se simta singur.

Explica-i ce veti face mai departe

Cu siguranta copiii nu inteleg moartea si ce urmeaza sa se intample. Tu ca parinte ar trebui sa stai de vorba cu el si sa ii explici pasii care vor avea loc in zilele urmatoare.

Cu cat discuti mai multe si cu cat ii explici acestuia mai in detaliu tot ce urmeaza sa se intample cu atat va fi mai pregatit si nu va mai pune atat de multe intrebari.

Deschide-te in fata copilului

Copilul trebuie sa inteleaga ca decesul persoanei dragi va afecteaza pe amandoi. Nu iti ascunde suferinta de el. Cu cat ii vorbesti acestuia mai deschis si cu cat ii arati mai mult ceea ce simti cu atat cel mic te va simti mai aproape si va intelege mai bine ceea ce se petrece.

Adu-ti aminte ca fiecare gestioneaza durerea in mod diferit

Nu trebuie sa ramai surprins daca cel mic nu plange, sau din contra, daca plange incontinuu si nu se mai poate controla. Ne gestionam sentimentele in mod diferit si trebuie sa stii cum sa faci fata la toate aceste situatii.

Decesul este cea mai grea despartire, din acest motiv trebuie sa ii comunici cu multa atentie copilului tau ce este de facut si cum veti gestiona impreuna aceasta situatie.