A avea un prieten care sa ajute la planificarea unei inmormantari este poate fi un lucru mai mult decat bine-venit.

La urma urmei, atunci cand ingropi o persoana draga nu vrei sa iei decizii influentate de emotii pe care mai tarziu sa le regreti. Un bun prieten poate face diferenta intre stresul agonizant si libertatea de a jeli, a onora si a-ti aminti de cineva drag.

Exista foarte multe lucruri atunci cand vine vorba de planificarea unei inmormantari. Când cineva se afla intr-o stare emotionala accentuata din cauza durerii poate fi foarte greu sa iei decizii corecte.

Aici intervii tu in joc.

Vei fi acolo pentru a oferi sprijin emotional, pentru a lua notite si chiar pentru a pune intrebari. Prietenul tau iti va multumi pentru dragostea si grija ta.

Planificarea unei inmormantari

Planificarea unei inmormantari este grea. Nu exista niciodata un moment „bun” pentru a avea grija de aceasta sarcina descurajanta.

Firma de pompe funebre se va ocupa de o mare parte a detaliilor organizatorice, dar latura personala va reveni familiei, moment in care poate interveni si cel mai bun prieten.

Modalitati practice de a ajuta la inmormantare

Incep prin a-ti intreba prietenul daca poti fi de ajutor in aceste momente. Daca acepta ajutorul atunci poti trece la treaba. Ideal ar fi sa tii cont de ideile de mai jos:

1. Ia notite

Pastreaza note detaliate. Intreaba familia cat mai multe detalii despre pretentiile care le au din partea acestui eveniment.

2. Fii alaturi de prietenul tau

Tu conduci masina. Lasa-l pe prietenul tau indurerat sa se relaxeze cat mai mult posibil. Pe drum, poate doriti sa discutati despre ce asteapta de la evenimentul funerar.

3. Ia legatura cu cei care vin la inmormantare

Pune-te la curent cu lista de persoane care vor veni si ia legatura cu ei pentru a afla mai multe detalii despre participare. Noteaza-i pe cei care nu pot sa vina din diferite motive si inmaneaza lista familiei.

4. Cere ajutor si de la alte persoane daca e nevoie

Nu-ti fie firca sa ceri ajutor, cu totii stim ca organizarea unui eveniment funerar poate da multe batai de cap. Cere ajutor altor prieteni sau familiei, daca e cazul.

Persoanele apropiate vor fi dornice sa ajute. Trebuie doar sa intrebi.

5. Preia din responsabilitati

Daca exista sarcini pe care prietenul indurerat sau familia acestuia nu le poate duce la bun sfarsit si consideri ca le poti finaliza tu, implica-te si ajutorul tau nu va trece nebservat.

6. Pregateste masa

Daca stii sa faci de mancare ar fi bine sa ii ajuti pe cei dragi cu pregatirea mesei.

7. Ajuta la treburile casei

Nu astepta sa fi intrebat. Pune mana si ajuta la tot ce e de facut pe langa casa pentru a putea permite familiei sa se ocupe de organizarea inmormantarii.

Fii un prieten bun, ofera-ti sprijinul si cu siguranta vei beneficia de recunostinta pe care o meriti.