Iti doresti sa ajuti pe cineva care tocmai a pierdut o persoana draga dar nu stii cum sa o faci? In mod sigur foarte multi dintre noi cunosc acele sentimente dar pur si simplu nu stiu ce sa spuna in acel moment.

In sufletele noastre le intelegem durerea dar din pacate nu stim ce putem spune pentru a le alina suferinta. Pentru persoana indoliata o vorba buna din partea ta poate insemna mult.

Iata cum poti ajuta o persoana care a pierdut pe cineva drag:

Fii acolo

Prima noastra reactie este “Cu ce pot sa te ajut?” si este una corecta. Foarte multi dintre noi ne dorim sa putem ajuta cu ceva astfel incat durerea sa dispara. Oamenii de regula vor aduce mancare, vor avea grija de copii si vor incerca sa fie alaturi de persoana indoliata. Nu uita ca persoana care tocmai a pierdut pe cineva drag este in suferinta si s-ar putea sa nu functioneze toate lucrurile atat de bine. Mai mult decat atat s-ar putea ca persoana draga tie sa fie inca in stare de soc.

Asculta

La inmormantare vei avea ocazia sa vorbesti mai multe despre persoana decedata. Din acest motiv este bine ca sa fie prezente cat mai multe persoane. Sunt unii care pur si simplu doresc sa vorbeasca in timp ce altii doresc sa asculte cat mai multe povesti.

Daca iti pasa de durerea pe care o simte in acel moment persoana draga tie atunci poti sa ii pui intrebari precum “Poti sa imi spui despre modul in care a murit?”, “Ce s-a intamplat?”, “Cum v-ati intalnit?” dar si multe altele. Incearca sa il faci sa inteleaga ca esti aproape.

Poarta-te normal

Este foarte important sa intelegi ce inseamna suferinta atunci cand pierzi pe cineva drag. Plansul este un sentiment normal atunci cand jelesti moartea cuiva. Persoana care a pierdut pe cineva iubit poate fi in stare de soc, va plange, se va simti distrus/a, va fi suparat/a, etc..

In acel moment trebuie sa te comporti normal si dai dovada de intelegere.

Arata-ti suferinta

Nu este niciodata prea tarziu sa spui “Stiu cum te simti”. Acest sentiment este foarte dureros. Motiv pentru care trebuie sa dai dovada de compasiune.

Trebuie sa il incurajezi sa fie puternic si sa ii spui ca viata merge inainte. Pe langa asta sa ii spui unei persoane sa nu planga este cea mai mare greseala pe care o poti face. Lasa-l sa isi planga suferinta daca asta simte ca trebuie sa faca in acel moment.

Tolereaza furia

Pregateste-te ca persoane draga tie sa fie furioasa. De cele mai multe ori aceasta furie este generata din cauza faptului sa se simte abandonat.

Nu vei putea sa faci prea multe in aceasta privinta dar trebuie sa fi realist si sa iti dai seama ca acesta este cursul vietii.

Ofera speranta

A oferi speranta cuiva este cel mai bun lucru pe care il poti face. Ii poti spune ca Dumnezeu are un scop pentru fiecare dintre noi.

Incearca sa urmezi aceste sfaturi si sa fi alauri de persoana draga cat poti de mult, deoarece in astfel de momente are nevoie de tine mai mult decat crezi.