Marea majoritate a oamenilor nu se gandesc la ceea ce se petrece cu corpul lor dupa moarte. Descompunerea este un proces care poate provoca senzatia de greata multor persoane. Dar, sunt anumite aspecte interesante pe care ar trebui sa le stii.

Acestea fiind spuse, te invitam sa descoperi mai multe detalii in randurile urmatoare:

Certificatul de deces

Certificatul de deces este un document care dovedeste ca o persoana a decedat. Un medic sau o asistenta poate declara decesul. Medicul declara decesul dupa ce examineaza corpul. Decesul declarat legal poate sa difere fata de momentul in care persoana a decedat.

Spre exemplu, foarte multe victime ale accidentelor de masina mor pe loc dar decesul este declarat abia cand persoana ajunge la spital/morga.

Procesul de imbalsamare

Imbalsamarea este introducerea unor substante fluide in interiorul corpului persoanei decedate. Aceste substante au rolul de a stabiliza structura tesuturilor si in acelasi timp de a le face sa nu fie consumate de bacteriile care se regasesc pe suprafata acestora.

Prima etapa a procesului de imbalsamare este cea in care sunt injectate in sistemul circulator diferite substante chimice care au rolul de a dezinfecta organismului. Dupa indepartarea acestora se va continua cu igienizarea corpului. Spalarea persoanei decedate se va realiza cu o substanta antibacteriana.

Ultima etapa este cea de cosmetizare. Corpul este aranjat, se foloseste ceara sau machiaj. Barbatii decedati sunt barbieriti si tunsi astfel incat sa aiba parte de un aspect mai ingrijit.

Mai multe detalii despre procesul de imbalsamare puteti afla apasand aici.

Inmormantarea

Trecerea in nefiinta este un proces cu o insemnatate emotionala puternica. Inmormantarea implica cateva elemente organizatorice destul de ample. Alegerea sicriului este un aspect important deoarece acesta este produsul in care persoana decedata va fi inmormantata. Materialul trebuie sa fie cat mai calitativ iar culoarea trebuie sa fie aleasa in functie de preferinte. Cimitirul in care va fi ingropata persoana decedata este un alt aspect pe care trebuie sa il iei in calcul.

Data si ora inmormantarii este un aspect pe care trebuie sa il stabilesti impreuna cu persoanele apropiate. Trebuie sa tii cont in aceasta etapa si de persoanele care vor veni la evenimentul funerar din alte localitati.

Incinerarea

Incinerarea este un proces care in zilele noastre e din ce in ce mai des intalnit. Aceasta presupune arderea trupului unei persoane decedate in interiorul unor cuptoare speciale. Temperaturile de ardere pot atinge peste 1000 de grade Celsius. Incinerarea dureaza aproximativ o ora iar ramasitele vor fi transformate in cenusa.

Persoana incinerata nu trebuie sa fie insotita de proteze, dispozitive mecanice, radioactive sau stimulatoare cardiace. Riscul cel mai mare atunci cand se omite verificarea acestui aspect este deteriorarea camerei destinate incinerarii.

Procesul de incinerare mai implica si amplasarea persoanei decedate intr-o cutie speciala de carton care este special creata pentru asta sau intr-un cosciug de lemn care favorizeaza arderea rapida a trupului.

Ce se intampla cu corpul dupa moarte?

Atunci cand moartea se instaleaza respiratia, bataile cordului si activitatea sistemului nervos se opresc. Treptat moare creierul, cordul si plamanii. Corpul isi pierde din elasticitate iar muschii se intepenesc.

Bacteriile anaerobe vor ajunge la organe si le vor consuma. Procesul care poarta numele de putrefactie este unul urat mirositor.

Corpul nostru va trece prin mai multe etape dupa deces iar procesul in sine este unul destul de anevoios.