Denumirea de mausoleum provine de la marele Mausollus, rege al provinciei Caria din Asia Mica. Acesta a hotarat ridicarea unui monument funerar impunator din marmura care sa se diferentieze cat se poate de mult de constructiile din acea perioada.

In prezent, in intreaga lume exista mai multe mausoleuri care se bucura de o faima iesita din comun.

In cadrul acestui articol vei putea descoperi cateva dintre cele mai faimoase constructii de acest gen.

Mausoleul din Halicarnassus, Bodrum, Turcia

Mausoleul din Halicarnassus a fost opera arhitectilor Pytheos si Satyros si a sculptorilor Scopas si Timetheos. Acesta poarta numele guvernatorului local Mausol care a fost conducatorul provinciei Caria. Mausoleul a supravietuit cateva veacuri dar a fost puternic afectat de cutremure.

Mausoleul primului imparat din China, Xi’an

Mausoleul lui Qin Shihuangdi este un mormant regal din istoria veche a Chinei. Este unul dintre cele mai mari morminte din lume. Qin a fost un conducator puternic care nu facea compromisuri dar care la batranete a devenit din ce in ce mai neincrezator si mai superstitios. Mausoleul sau are 76 de metri inaltime si este intins pe o suprafata de 22 de mile. Mormantul interior este asemanator unui palat subteran deoarece are 18 case in curtile sale, existand dovezi clare ale drumurilor si podurilor care se pare ca au fost prezente in trecut.

Mormintele Saadiene Marrakech din Maroc

Mormintele Saadiene dateaza inca din secolul al XVI-lea dar au fost extinse odata cu moartea sultanului Mohamed Sheikh si al succesorului sau Ahmad al-Mansur. Mausoleul este inconjurat de o gradina care contine peste 100 de morminte acoperite cu mozaic.

Mormintele saadiene au fost aproape pierdute in secolul al XVII-lea atunci cand sultanul Moulay Ismail a incercat sa distruga toate ramasitele dinastiei anterioare. Din fericire urmatorul sultan a decis ca ar fi bine din punct de vedere istoric sa le pastreze.

Taj Mahal, Agra, India

Taj Mahal face parte din patrimonial mondial UNESCO, numarandu-se printre cele mai vizitate si faimoase monumente din lume. Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea imparat mogul, Shah Jahan in memoria celei de-a doua sotii Mumtaz Mahal, o printesa persana de religie musulmana. Imparateasa a murit dupa nasterea celui de-al 14-lea copil. Moartea ei l-a afectat atat de tare pe imparat incat parul i-a albit in cateva luni. Inainte de a muri, Mumtaz l-a rugat pe imparat sa ii construiasca un mormant, sa se recasatoreasca, sa-si iubeasca copiii si sa ii viziteze mormantul la aniversare.

Constructia Taj Mahal-ului a durat 22 de ani si se spune ca au fost trimisi sa lucreze la constructie peste 20 de mii de oameni.

Panteonul din Paris, Franta

Panteonul din Paris a fost initial o biserica construita in anul 1744 de regele Ludovic XV. Aceasta cladire a fost ridicata in semn de recunostinta pentru insanatosirea sa dupa o boala grava.

Prima personalitate a Frantei care a fost inmormantata aici a fost oratorul Honore Mirebeau, dupa care a urmat Voltaire, Emile Zola si Victor Hugo.

Toate mausoleurile mentionate mai sus se bucura de un succes rasunator din punct de vedere turistic si cel mai probabil vor ramane asa pentru o perioada lunga de timp.

Astfel, daca vrei sa vizitezi cateva morminte renumite, iti recomandam sa incepi cu cele prezentate mai sus.